Kolorowa paleta tytan-cynku na budynku restauracji

08.05.2018
Kolorowa paleta tytan-cynku na budynku restauracji

Nowa restauracja przedszkola oraz szkoły podstawowej w Villers-Cotterêts otworzyła swoje drzwi we wrześniu 2015 roku. Elewacja tego budynku, kolorowa i współczesna, została wykonana z różnych rodzajów powierzchni blachy cynkowo-tytanowej RHEINZINK.

Już na etapie koncepcji architekci z pracowni B.A.U Architectes chcieli skupić się na okładzinie  budynku. "Z niezaprzeczalną swoją estetyką cynk jest ukłonem w stronę szlachetności - w tym dachu położonego na zamku François, oddalonego o kilka kilometrów od tego miejsca” - wyjaśnia Paulin Bernard z firmy architektonicznej. „Wybór różnych odmian kolorystycznych tytan-cynku w tym projekcie odzwierciedla nasze dążenie do kontynuacji tradycji stosowania cynku w różnych kontekstach – w tym przypadku technologii dachu i elewacji budynku, jako ochronnej warstwy przyjaznej dzieciom” – dodał.

"Oprócz swoich walorów estetycznych cynk oferuje możliwość realizacji wszystkich form architektonicznych. Nasze doświadczenia potwierdzają, że łatwa w obróbce i w montażu blacha tytan-cynk, była idealna do tego projektu” - powiedział Paulin Bernard

Różne odcienie tytan-cynku RHEINZINK przyczyniły się do zdefiniowania w tym projekcie zasady architektonicznej: kolor stanowi miejsce. "Złota powłoka blachy RHEINZINK-artCOLOR przykuwa uwagę dzieci na jadalnię. Natomiast naturalna grafitowa patyna RHEINZINK-prePATINA schiefergrau kontrastuje z nią, co zostało wykorzystane jako okładzina części kuchennej. Gra kolorów i światła odbywa się zatem pomiędzy złotem, a szarością, na tle innych kolorów wykorzystanych na elewacji.”

Klient: Miasto Villers-Cotterêts, Francja
Architekt: B.A.U. Architectes, Paulin Bernard, Talant, Francja
Wykonawca prac blacharskich: Ets Bourgogne Couverture, Dijon, Francja
Materiał: blacha tytan-cynk RHEINZINK-prePATINA schiefergrau oraz RHEINZINK-artCOLOR